11 Mart 2016 Cuma

Peyzaj Modelleme Örnekleri 1

Peyzaj ile ilgili 3D max ile çizilmiş örnek peyzaj projeleri ve modellemeleri ;




























peyzaj, peyzaj mimarlığı, peyzaj projeleri, peyzaj tasarım, 3d max örnekleri, peyzaj tasarım örnekleri, peyzaj proje örnekleri, peyzaj 3d max örnekleri, modelleme, modelleme örnekleri, 3d max modelleme örnekleri, 3d max modelleme

Peyzaj Tasarım Örnekleri

Peyzaj tasarımı ve uygulaması ile ilgili bir kaç tane görsel paylaşımı yapalım ;






peyzaj, peyzaj tasarım, peyzaj tasarım örnekleri, peyzaj proje, proje örnekleri, proje resimleri, tasarım resimleri, peyzaj resimleri

Peyzaj Kurak Bahçe Tasarımı

Peyzaj tasarım ile ilgili olarak kurak bahçe örneği ;













peyzaj, peyzaj mimarlığı, peyzaj tasarım, peyzaj örnekleri, kurak bahçe, kurak bahçe örnek, tasarım, bahçe, peyzaj bahçe, proje, peyzaj proje, peyzaj proje örnekleri

2013-2014 Peyzaj Mimarlığı Puanları


2015 yılında tercih yapacak olan ve Peyzaj Mimarlığı bölümüne girmeyi düşünen arkadaşlar için 2014 Peyzaj Mimarlığı taban puanları ve başarı sırası grafiğini sayfamıza ekledik. Bilgiler ÖSYM resmi sitesinden alınmıştır.
Resmi büyütmek için üzerine tıklayınız

peyzaj, peyzaj mimarlığı, peyzaj tasarım, puan, taba puan, peyzaj mimarlığı puanları, peyzaj mimarlığı taban puanları, 2014 peyzaj mimarlığı, 2014 peyzaj mimarlığı taban puanları

Peyzaj Tasarım Standartları


İnsan ve Mekan Buluşması
Doğal ve / veya kırsal çevreler yapılaşma nedeniyle hızla dönüşmektedir. Bu yeni dönüşmüş alanlar aynı zamanda yoğun insan nüfusunu da barındırmaktadır. Dönüşen bu mekanlar / alanlar çoğunlukla doğal yaşamın izlerinden, insani görünüm ve duygudan, insan / birey ölçeğinden uzaktır.
Özellikle kentsel alanlarda, mekanı insan ölçeği ile buluşturabilmek veya insan ölçeğinde mekan oluşturabilmek için tasarım sürecinde bazı kriterleri ve / veya standartları göz önüne almak gerekmektedir. Yoğun yapılaşma alanları mekan ile insan arasındaki etkileşimin / ilişkinin kaybolmasına yol açar.
Tasarım yaklaşımları, objeler ve bunların belirli standartlar çerçevesindeki entegrasyonu, mekan ile insan arasındaki etkileşimi kuvvetlendirir.
Mekan veya yer en yalın şekli ile “ uzayın insan eli ile sınırlanmış parçasıdır “.
İnsanı çevreden belirli ölçüde ayıran ve içinde eylemlerini sürdürmesine elverişli olan boşluk  ve sınırları gözlemciler tarafından algılanabilen uzay parçasıdır.
-          Mekan salt fiziksel bir olgu değildir.
-          Mekanı oluşturan “ algı” dır.
İnsanın çevresini algılayış biçimi ve kapasitesi, mekanın sınırlarını ve özelliklerini tanımlar / belirler.
Bir mekanın özellikleri; insanın
-          Çevresiyle olan ilişkilerini / etkileşimini
-          Çevresine olan aidiyet duygusunu
-          Çevresine olan hakimiyet duygusunu
-          Çevresinden yararlanma biçimlerini ve
-          Çevresine olan güven duygusunu belirler, yönlendirir ve / veya sınırlandırır.
İnsan çevresini yalnızca görsel olarak algılamaz. Aynı zamanda dokunma, işitme, koklama duygularıyla da algılar.
Algılamada insanın kültür ve eğitim düzeyi, yaşı, fiziksel kapasitesi, psikolojik yapısı, mekanda bulunma amacı, toplumsal yapı vb. unsurlar etkilidir.
Mekan tasarımında insan duyularına bütün yönleri ile hitap  edildiğinde mekanın kuvvetli ve istenen şekilde algılanması sağlanabilir.
Mekanları oluştururken, tasarlarken veya kurgularken kime, hangi insan tipine, hangi ihtiyaca veya hangi yoğunluğa göre çalışma yapılmalıdır.
Sürdürülebilir mekanların tasarımında insan – çevre – mekan – amaç – işlev – biçim uyumu ve dengesi gözetilmelidir.
 Altın Oran
                Matematik ve sanatta bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan / varsayılan geometrik ve sayısal bir oran bağıntısıdır.
                Düzenli olarak bölünmüş bir bütünde, büyük parçanın küçük parçaya ve bütününde büyük parçaya oranı birbirine eşittir.


BC / AB = AC / BC
BC / AB = 1,618
AC / BC = 1,618
Peyzaj Mimarlığında ve Peyzaj Tasarımında Standartlar ve Önemi
                Peyzaj tasarımı çalışmalarında hangi standartların göz önüne alınacağına karar verilmesinde, o alanın kullanım amacı ve mekan özellikleri belirleyicidir.
                Peyzaj tasarım çalışmalarının gerçekleştirileceği alanlar / dış mekanlar  “ Özel Mekanlar “, “ Yarı Özel Mekanlar “  ve “ Kamu Mekanları “ olarak 3 grupta incelenir.
-          Özel Mekanlar =  Kontrolü ve sahipliği tamamen belirli bir kullanıcı ile sınırlı alanlar. ( müstakil konut, büro, çiftlik )
-          Yarı Özel Mekanlar = Kontrolü ve sahipliği birden fazla kullanıcı ile sınırlanan alanlar. ( apartman, site )
-          Kamusal Mekanlar = Kontrolü ve sahipliği kamuya ait olan, herkes tarafından kullanılabilen alanlar. ( yaya yolu, parklar )
Peyzaj tasarımında, dış mekan imalat ve uygulamalarında insan ölçeğine uyum “ Ergonomi “ ve “ Antropometri “
→ Ergonomi : Yunanca 2 kelimeden türetilmiştir. Ergon = iş, çalışma ve Nomos = kural, yasa
                İnsanların biyolojik ve psikolojik özelliklerini göz önünde bulundurarak çalışma ve yaşama ortamlarında insan – makine – çevre uyumunun doğal ve teknolojik yasalarını ortaya koyan bir bilim dalıdır.
Ergonominin en önemli amacı; çalışma alanının teknik seviyesini insana en uygun hale getirmek. İnsanın çevresini en uygun şekilde kullanarak en yüksek performansa sahip olmasını sağlayacak fiziksel donanımı oluşturmak.
 Antropometri : Yunanca 2 kelimeden türetilmiştir. Antropo = insan  ve Metikos = ölçüm
                İnsan vücut uzunluğu, şekli, gücü ve çalışma kapasitesi ölçümlerinin yer aldığı, vücut ölçümleriyle ilgilenen bilim dalıdır. Ergonomi bilimi ile yakın ilişkiye sahiptir.
                Tasarlanacak sisteme veya mekana ilişkin kullanıcının gereksinim duyduğu donanımın, aygıtların yakın çevresinin tasarlanmasında etkili olan , hareketli veya hareketsiz durumda vücut ölçülerinin, kapasitelerinin bilimsel ölçüm metotları kullanılarak saptanmasını amaçlar
                Peyzaj İçin Standartlar
-          Yaya ve Taşıt
-          Merdiven ve Rampa
-          Otopark
-          Spor Alanları
-          Oturma Grupları
-          Gölge Elemanları
-          Çocuk Oyun Alanları
-          Aydınlatma
-          Sulama
-          Çevreleme
-          Zemin Döşeme
-          Bitki Dikimi
→   Otoparklar  :
Müstakil / şahsa ait otoparklar : 1-3 araçlık otopark
Apartman / site otoparkı : 10-100 araçlık otopark
Kamuya açık otoparklar ( Avm , Üniversite, hastane vb. ) : 200-1000 araçlık otopark





Peyzaj Ekolojisi


Ekoloji doğanın yapısını ve işlevini inceleyen bilim dalıdır. Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkilerini araştırır.
Neden Ekoloji ?
Doğal yapının bilinmeyen yönlerini, işleyişini çözmek ve anlamak ve doğanın sırlarını görmek.
Doğadan yararlanma olanaklarını kavramak, canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkilerini anlamak, doğal işleyişteki döngüleri ve bunların mantığını kavramak, doğal sistemdeki ögelerin birbirlerine olan ihtiyaçlarını karşılamak, çevre sorunlarını analiz etmek, çevre kirleticilerin            doğal sistem / döngü üzerindeki etkilerini anlamak, doğal yapıya yönelik etkilerin olası etkilerini kavramak, doğal sistemlerdeki neden – sonuç ilişkisini kavramak.
Kelebek Etkisi
Bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülmez sonuçlar doğurabilmesi.
Ekoloji Biliminin Sınırları
Her birim kendisini çevreleyen fiziksel çevre ile etkileşim içindedir. Bu etkileşim sonucu işlevsel bir sistem ortaya çıkar.
Ekosfer
Biyom
Ekosistem
Komünite
Populasyon
Organizma ( canlı )
Organ Sistemi
Organ
Doku
Hücre
Sistem ve  Ekosistem
Sistem ; birbirine bağımlı değişik parçalardan oluşan, her parçası sınırlı bir alt görevi üstlenen, parçaları arasında eşgüdüm ve işbirliği bulunan ve hep birlikte belirli bir üst görevi yerine getiren işlevsel bir bütündür.
Bu sistemin içinde hem canlı hem cansız parçalar bulunursa böyle sistemlere “ biyosistem “ denir.
Biyosistemler hücre sistemlerinden başlayıp hiyerarşi düzeni içinde ekosistem düzeyine ve ordanda ekosfer düzeyine kadar devam eder.
 Populasyon : Tek bir türe ait bireyler topluluğu. Aynı türe ait bireylerin meydana getirdiği topluluk.
Populasyon Ekolojisi : Bireylerin birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkisini inceler.
Komünite : Belirli bir alanda bulunan bütün popülasyonlar.
Komünite Ekolojisi : Populasyonların birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkilerini inleler.
Ekosistem : Karşılıklı olarak madde alışverişi yapacak şekilde birbirlerini etkileyen organizmalarla cansız maddelerin bulunduğu herhangi bir doğa parçası.
Komunite ile komunitenin etrafını saran  cansız çevrenin meydana getirdiği işlevsel bir sistem.
Ekosistem Ekolojisi : Bir bütün olarak ekosistemi ve o ekosistemi meydana getiren unsurlar arasındaki ilişkileri inceler.
Peyzaj : Birbirleriyle etkileşim halindeki ekosistemler kümesinden oluşan ve bu özelliğini geniş alanlarda tekrarlayan heterojen yapılı arazi.
Peyzaj Ekolojisi : Peyzaj içindeki ekosistemlerin bütününü veya belirli bir kısmının yapı ve fonksiyonlarını coğrafik ve ekolojik bakış açısı ile inceler.
Biyom : Kendisine özgü ana vejetasyon tipleriyle yada özgün peyzaj karakteristikleriyle tanımlanan geniş bir bölgeyi yada bir kıtanın belirli bir parçasını kapsayacak ölçekte olan biyosistem.
Aynı iklim koşullarının yaşandığı ve bunun paralelinde aynı bitki örtüsüne sahip geniş coğrafi alanlar.
Biyosfer : Yer kürenin canlı barındıran bölümüne  denir. Biyosferin ekolojik bir sistem olduğunu vurgulamak için biyosfer aynı zamanda “ ekosfer “ adıyla da bilinir.
Ekosistem Kavramı ve Ekosistemin Tanımı
Bir ortamda yaşayan canlı organizmalar ( biyotik ) ve onların içinde bulunduğu cansız çevre  (abiyotik) birbirleri ile etkileşim içindedir. Bu etkileşim kapsamında o alandaki canlı ve cansız sistemin bileşenleri arasında düzenli bir enerji ve madde döngüsü oluşur.
Canlı ve cansız bileşenleri kapsayan bu birime “ekolojik sistem” veya  “ ekosistem “ denir.
Ekosistem sadece bir coğrafi birim değil aynı zamanda belirli girdileri ve çıktıları olan , sınırları doğal yada diğer kriterlere göre belirlenebilen işlevsel bir sistem birimidir.
                 Ekosistem Kavramı ve Ekosistem Tipleri
Ekosistem sınıflandırma örneği ;
  • Karışık orman - İbreli orman
  • İbreli orman içi akarsu - İbreli orman içi akarsu dökülme noktası
Ekosistem sınıflandırma örneği ;
  • Sucul ekosistem
  • Kıyı / kumul ekosistemi                
  •  Kent ekosistemi
  • Sulak alan ekosistemi
  • Orman ekosistemi
Ekosistemler Arası Geçişler
Gradient : Çevresel faktörler biyosferdeki bitişik bölgeler boyunca genellikle kademeli bir değişim veya zonlaşma gösterir. Bir çevresel faktörün kademeli şekilde değişmesi “ Gradient “ olarak adlandırılır.
Ekoton : Farklı habitatların veya ekosistemlerin yan yana bulunduğu yerlerin sınır noktalarında çevresel faktörler kademeli olarak değil aniden değişebilir. Birbirinden belirli şekilde farklı iki veya daha fazla habitat veya ekosistemin sınır zorunda yer alan bu tür alanlara “ Ekoton “ adı verilir.
Yapısal Özelliklerine Göre Biyosferdeki Başlıca Ekosistemler
  • Deniz ekosistemleri
  • Tatlı su ekosistemleri
  • İnsan tasarımlı ekosistemler
  • Karasal ekosistemler
  • Deniz ekosistemleri       
  • Açık denizler veya okyanuslar
  • Derin deniz tabanları
Karasal ekosistemler ;        
  • Çöller
  • Mağaralar                                  
  • Tropik yağmur ormanları
  • Makilikler
  • Stepler
  • Ormanlar
  • Dağlar
  • Otlak ve çayırlar
Tatlı su ekosistemleri ;          -  Durgun sular               -  Akarsular
İnsan Eliyle oluşmuş ekosistemler ;      -  Tarımsal ekosistemler
Biyolojik Çeşitlilik : Dünya üzerinde yaşayan canlıların yaşam şekillerinin çeşitliliği. Bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bütün.
  • Ekosistem çeşitliliği
  • Peyzaj çeşitliliği
  • Tür çeşitliliği
  • Genetik çeşitlilik
  • Ekolojik olaylar ( süreçler ) çeşitliliği
Ekosistem çeşitliliği ; Ekosistemlerin iklim, toprak, jeoloji, topografik ve biyolojik özellikler bakımında  başka ekosistemlere göre farklılık göstermesi.
→ Tür Çeşitliliği : Bir bölgede mevcut olan canlı türlerin sayısını ifade eder.
Bir bölgedeki “ biyolojik çeşitlilik “ derecesini ifade eden oradaki tür sayısı ile birlikte genetik çeşitlilik düzeyleride dikkate  alınmalıdır.
Tür Çeşitliliğinin Azalması
  • Bir canlı türünün temel yaşam ihtiyaçlarını karşıladığı habitatlar yok olursa
  • Bu habitat da daha önce bulunmayan ve tehdit edici olan bir etken devreye girerse
  • Canlı için önemli ögelerden biri veya birkaçı habitattan çıkarılırsa
O canlı türü önce birey düzeyinde tek tek daha sonrada kitleler halinde o bölgeden yok olur.
Başka yörelerde aynı koşulları ve aynı canlı türünü taşıyan “ yedek “ habitatlar bulunmuyorsa artık o canlı türü veya o ırk yeryüzünden tamamen yok olmuş nesli tükenmiş demektir.
→ Biyolojik Çeşitlilik : Genetik çeşitlilik bir bireyin sahip olduğu genler tarafından belirlenen genetik bilgilerin toplamıdır. Bir canlı türü topluluğu içindeki bireylerin her biri genetik bakımdan birbirinden az veya çok farklıdır.
Bir tür içinde yeteri düzeyde ve zengin bir genetik çeşitlilik olursa değişen çevre koşullarına cevap verme / uyum sağlama oranı artar.
Genetik Çeşitliliğin Önemi
  • Hayatta kalma ve adaptasyon
  • Tarımsal üretim
Ekolojik süreç çeşitliliği biyoçeşitliliğin temel bir ögesi olup ekosistemin canlı ve cansız ögeleri arasında bağlantı kurmasını, ekosistemin işlemesini ve biyoçeşitliliğin yapısal parçaları arasında karşılıklı denge oluşmasını sağlar.
Ekosistemler farklı olunca orda bulunan canlı ve cansız varlıklar ve o ekosistem içinde süregelen süreçlerde birbirinden farklı olabilmektedir.
Ekolojik süreçler zamana, bölgeye ve biyoçeşitliliğin diğer yapısal ögelerine bağlı olarak sürekli bir değişim içinde olduğundan süreç çeşitliliği ;
Bir ekosistemde habitat çeşitliliğinin ortadan kaldırılması yada belirli canlı türlerinin devreden çıkarılması orada bazı ekolojik olayların ve süreçlerin durmasına veya bozulmasına neden olur.
                Ekosistem Mal ve Hizmetleri
Doğal sistemlerdeki ekolojik süreçler sonucunda ortaya çıkan ve canlı yaşamın sürekliliği bakımından önem taşıyan çoğunlukla ücretsiz olarak sağlanan mallar ve hizmetler
Üretim hizmetleri ( tedarik )  -   Destek hizmetleri   -   Düzenleyici hizmetler   -   Kültürel hizmetler
Ekolojik Süreç Çeşitliliği : Bir ekosistemde habitat çeşitliliğinin ortadan kaldırılması yada belirli canlı türlerinin devreden çıkarılması orada bazı ekolojik olayların ve süreçlerin durmasına veya bozulmasına sebep olur.
Ekolojik süreçlerdeki aksamalar ekosistemden sağlanan yararlarında nitel nicel yönden bozulmasına neden olur.
→ Üretim Hizmetleri : Gıda , temiz su , mineral , tıbbi bitkiler
→ Destek Hizmetleri : Tohum , oksijen, toprak , su-madde-besin döngüsü
→ Düzenleyici Hizmetler : Karbon dengesinin sağlanması, doğal su filtrasyonu , havanın temizlenmesi
→ Kültürel Hizmetler : Rekreasyon olanakları , bilişsel gelişim, sanat / ilham , ruhsal rahatlık , bilimsel araştırma
 Habitat :Doğada her canlı türü kendisi için uygun olan bölgelerde yaşarlar ve her türün yaşam koşulları birbirinden farklıdır. Bir popülasyona ait bireylerin yaşadığı veya aralığında bulunduğu yaşam alanına denir.
Bir canlının sürekli olarak yaşadığı ve ısrarla bulunduğu yere “ habitat “ denir.
Biyotop : Canlı varlığının yaşamını sürdürebilmesi için uygun çevresel koşullara sahip ortama denir.
Genel olarak canlıların barındığı, beslendiği, birbirine karşı korunduğu, çeşitli gereksinimlerini karşıladığı, karşılıklı olumlu ve olumsuz ilişkiler kurduğu ve bunların niteliğine göre işlevsel olarak sınırlanabilen, genel anlamda çevrenin bir bölümü veya ögesi olarak tanımlanır.
                Ekolojik Niş
Bir canlının ekosistem içerisindeki rolüne denir. Canlının ekolojik nişi, o ekosistemde bulunma gerekçesini tanımlayan bütün olaylar kapsamında tanımlanır.
Birbirine benzeyen iki farklı tür aynı ekolojik nişi paylaşamaz. Birisi diğerine mutlaka üstünlük sağlar.
 Biyotop bir canlı ile özdeş değildir. Bir yaşam alanının genel karakteristiklerini tanımlar. ( tuzlu ve acı göller bir çok bitki ve yaban hayatı türüne ev sahipliği yapan biyotoplardır. )Ekolojik niş bir canlıyı ve onun özelliklerini tanımlamak için kullanılan bütün fiziksel, biyolojik ve kimyasal sistemleri, yaşadığı çevreyi, dahil olduğu bütün döngüleri kapsar. Tek bir unsura dayanarak tarif edilmesi zordur.
 Süksesyon ve Klimaks
Süksesyon : Çevresel bir ögenin ekolojik etmenler doğrultusunda ve zaman içerisinde başkalaşarak sıralı bir biçimde değişmesine süksesyon adı verilir.
Kilimaks : Çevresel ögenin ekolojik etmenlere uyum sağlamış ve neredeyse hiçbir değişime uğramadığı stabil hale geçtiği son aşamaya klimaks denir.
  • Primer ( Birincil ) Süksesyon : Daha önce hiçbir bitki örtüsünün bulunmadığı alanlarda tamamen doğal olarak ve kendiliğinden oluşan sıralı değişim sürecine denir.
  • Sekonder ( İkincil ) Süksesyon : Yangın, aşırı otlatma, toprak işleme gibi nedenlerle bir yerin bitki örtüsünde oluşan tahribatın ardından yeniden başlayan sıralı değişim sürecine denir.
ᴓ  Ekotonlar tahribata bağlı olarak sekonder süksesyon sürecinin izlenebildiği alanlardır.
                Ekolojik Etmenler
Canlı varlıkları yaşam evresinin en az bir aşamasında doğrudan veya dolaylı şekilde etkileyen ortamın her elemanına ekolojik etmen ( faktör ) yada çevresel etmen denir.
Ekolojik etmen  < ortam etmeni > olarak da ifade edilir. Işık, sıcaklık, nem, toprak çeşidi ile besin durumu gibi etmenler ekolojik etmenlerdir.
Ekolojik etmenler; Klimatik ( iklimsel ) , Fizyografik ( topografik yeryüzü şekli ) , Edofik ( toprak ), ve Biyotik olarak 4 gruba ayrılır.
Liebig’in Minimum Yasası : Canlıların yaşayabilmesi için zorunlu olan besin maddelerinin en azından minimum düzeyde alınması gerekir. Bu kurama göre ortamdaki temek besin maddelerinden hangisi en az ise, o az olan madde gelişimi sınırlayandır. Ve bir alanın verimliliği bu besin maddesi ile sınırlandırılır. Her elementin eksikliği canlı yaşamını farklı şekilde etkiler.
Tolerans Yasası :  Canlıların çevresel ve ekolojik faktörler için alt ve üst dayanım sınırları bulunmaktadır. Canlılar bu sınırlar içerisinde yaşamlarını sürdürürler.
Alt ve üst arasında kalan ve canlı için en uygun yaşam koşullarını meydana getiren alana “ optimum alan “ denir.
peyzaj, peyzaj mimarlığı, peyzaj çeşitliliği, peyzaj tasarım, peyzaj projeleri, ekoloji, peyzaj ekolojisi, ekolojik çeşitlilik, ekolojik niş